- چقدر از معادلات دیفرانسیل کنکور ارشد می دونیم؟
- از چه مباحثی تو کنکور سوال میاد؟
- معادلات دیفرانسیل این قدر آسونه که با آغوش باز باید سراغش بریم؟
- یا اون قدر سخته که بهتره بیخیالش بشیم؟ ...
شاید به عنوان یه داوطلب کنکور ارشد این سوالا توی ذهن شما هم نقش بسته باشه! چون شناختی که از این درس دارید، محدود میشه به همون درس دو سه واحدی که توی دانشگاه پاس کردید.
اما امروز می خوایم سراغ درس معادلات بریم و صفر تا صدش رو برای کنکور بشکافیم. با ما تا آخر این بحث همراه باشید.
مباحث معادلات دیفرانسیل کنکور ارشد
مباحثی از معادلات که توی دانشگاه و کنکور با اون سر و کار داریم عموما شامل موارد زیر هست:
- مفاهیم اولیه معادلات دیفرانسیل (+ دسته منحنی ها)
- معادلات دیفرانسیل مرتبه اول
- معادلات دیفرانسیل مرتبه دو و بالاتر
- حل معادلات دیفرانسیل با روش سری های توانی + معادلات لژاندر و بسل
- تبدیل لاپلاس
- دستگاه معادلات دیفرانسیل خطی
معادلات دیفرانسیل یکی از دروس چهارگانه ریاضیات کنکور ارشد هست که معمولا 4 یا 5 سوال از اون توی کنکور مطرح میشه. معمولا این درس آسون ترین درس ریاضیات کنکور هست. به خاطر همین خیلی از کسایی که این راه رو رفتن پیشنهاد میکنن که برای کنکور ارشد به این سادگی ها بی خیالش نشید!
شاید اصلی ترین نکته ای که برای یادگیری این درس باید به اون توجه کنید، تسلط روی مباحثی مثل مشتق، انتگرال، مثلثات و ... است که بیشترش مربوط به ریاضی دوران دبیرستان و ریاضی عمومی میشه که خوندید! پس برای یادگیری این درس لازمه که روی این مباحث تسلط پیدا کنید.
تو این بخش برای آشنایی بیشتر شما با درس معادلات دیفرانسیل سوالاتی که تو کنکور 10 سال (89 تا 99) از بخش های مختلف اومده رو جمع آوری کردیم.
از این نمودار کاملا مشخصه که با خوندن سه تا مبحث به راحتی می تونید دست کم 4 تا سوال ریاضی کنکور رو جواب بدید. 4 تا سوالی که میتونه خیلی تراز و رتبه شما رو جابهجا کنه!
این فصل از مهم ترین فصل های کنکوره. شاید با نگاه کردن به جدول فکر کنید که معادلات مرتبه دوم با توجه به این که تعداد سوالاتش بیشتره، پس اهمیت بیشتری داره اما یادتون باشه معادلات مرتبه اول پیش نیاز مرتبه دوم محسوب می شه !
سعی کنید این فصل رو خیلی دقیق و اصولی مطالعه کنید چون ممکنه توی کنکور با تست های ترکیبی هم مواجه بشین.
علاوه بر جذاب بودن این فصل، ممکنه در آینده هم به کارتون بیاد. تبدیل لاپلاس هم فصل آسونی هست . فقط یادتون باشه تبدیل لاپلاس توابع متناوب و چندضابطه ای رو حتما مطالعه کنید.
یکی از جذاب ترین فصول معادلات احتمالا همین فصل باشه. مباحث مهم این بخش، تشکیل معادله شاخص، تعیین نقاط تکین ، فرم کلی جواب ها حول نقطه تکین منظم هستن.
اگه هدفتون پاسخ دادن به هر 5 تا سوال معادلات هست این فصل رو حتما بخونید.
منابع معادلات دیفرانسیل کنکور
تو دانشگاه ها معمولا کتاب هایی که برای آموزش معادلات تدریس میشن، کتاب های دکتر نیکوکار یا سیمونز هستن. این کتاب ها برای یادگیری مفاهیم پایه تو دوران دانشگاه عالیه. اما برای کنکور چطور؟؟؟
برای معادلات کنکور ارشد چند تا راه وجود داره که میتونید امتحان کنید:
- شاید بهترین و راحت ترین روش برای یادگیری این درس شرکت توی یه کلاس کنکوری و استاندارد باشه! زیر نظر استادی که به مباحث مسلط باشه و به شما <کنکوری> یاد بده. جوری که تو هر سطحی که باشید تو یه مدت خیلی کوتاه تری به تسلط روی مباحث برسید!
یه کلاس خوب و یه استاد خوب به تمرکز و جهت دهی ذهنی شما کمک می کنه و سبب تسلط گام به گام شما بر مطالب کنکوری مهم می شه. یعنی چی؟؟؟ یعنی این که این استاد مباحثی که بارها از اون تو کنکور سوال اومده و برای کنکور براتون فایده داره رو بهتون یاد میده. نه مباحث سنگینی که هیچ وقت نیومده و به دردتون نمیخوره! تجربه ی داوطلبای سال های قبل که اینو میگه!
اگه میخوای از دوره های پیش رو و تخفیف های ما با خبر بشی، همین الان روی عکس زیر کلیک کن 👇👇
کلاس معادلات دیفرانسیل کنکور ارشد
- همین کتاب هایی که تو دوران تحصیل استفاده می کردید، برای آمادگی کنکور هم انتخاب کنید که این روش شاید بدترین روش برای خوندن این درس باشه که اصلا بهتون توصیه نمی کنیم!
علتش رو هم کمی بالاتر براتون توضیح دادیم.
- از کتاب هایی که مخصوص کنکور نوشته شدن استفاده کنید. گرچه برای خوندن این کتاب ها هم لازمه که وقت و حوصله زیادی داشته باشید! ولی خب حداقل از گزینه قبلی بهتره!
کتاب های زیر مهمترین منابعی هستن که می تونید برای مطالعه معادلات دیفرانسیل کنکور ارشد روشون حساب کنید:
1- کتاب دو جلدی معادلات دیفرانسیل - محمود کریمی - انتشارات نصیر
2- کتاب معادلات دیفرانسیل پارسه - امیر تقی زاده انصاری
3- معادلات دیفرانسیل حاجی جمشیدی - انتشارات پوران پژوهش
چجوری معادلات دیفرانسیل رو کنکوری بخونیم؟
نگران اسمهای ترسناک فصلای معادلات دیفرانسیل نباشید! وقتی شروع کنید به مطالعه و خلاصه نویسی از فرمول ها و نکات مهم، تازه متوجه حجم نسبتا کم اونا می شید. زمانی که وارد مرحله تست ها و آزمون های آزمایشی و مشابه کنکور میشید، به نکات پر تکرار و اشتباهات ساده پی می برید و به اعتماد به نفس لازم می رسید. سوالات معادلات دیفرانسیل کنکور ارشد معمولا با قالب مشخصی طرح می شن و همین قالب مشخص باعث میشه به راحتی فرمول ها و جایگاه هر سوال رو تشخیص بدید. رمز یادگیری و به یاد سپردن مباحث توی این درس فقط و فقط تمرین و تکرار و تست زنیه. این رو هیچوقت فراموش نکنید.
جمع بندی
اگر توی تابستون به سر می برید که هیچ جوره بیخیال این درس نشید! حتی از ما می شنوید اگر وقت کمی هم دارید تا کنکور، سعی کنید معادلاتو جدی بگیرید؛ چون حتی اگه بتونید به سه تا از تستهای این درس توی کنکور پاسخ بدید، 15 درصد توی ریاضیات هم خودش کلی شما رو جلو می اندازه. امیدوارم با خوندن این مطلب به خوبی با شرایط معادلات دیفرانسیل کنکور ارشد آشنا شده باشید و دید خوبی نسبت به این درس پیدا کرده باشید. باز هم اگر سوالی بود می تونید در قسمت نظرات مطرح کنید تا پاسخگوی اون ها باشیم.
برای مطالعه بیشتر درباره بقیه درس های ریاضی کنکور ارشد میتونید به پست "صفر تا صد ریاضی مهندسی کنکور ارشد!" که در سایت مواد کنکور قرار داده شده مراجعه کنید.