
تجربیات علی مظفری فرد؛ رتبه 15 کنکور ارشد مواد 1402
سلام خدمت همه موادکنکوری های عزیز
مقدمه
در دنیای پرشتاب علم و فناوری، همواره شاهد رشتههای نوظهوری هستیم که مرزهای دانش را جابهجا میکنند. یکی از این رشتههای جذاب و آیندهدار «متریونیک» است.
فهرست مطالب
در طول سالیان متمادی، بهمنظور نامگذاری بر روی مواد و وسایل هوشمند، اصطلاحات مختلفی استفاده شده است، ازجمله الکتروسرامیکها، الکتروپلیمرها، پیزوالکتریکها، ابررساناها، نیمهرساناها، ابرخازنها. این موارد نشان میدهند که مباحث بین دو موضوع مواد و الکترونیک سابقۀ زیادی داشته و تحقیقات گستردهای در دنیا، در دانشگاههای مختلف در این ارتباط انجام شده است. رشته «متريونيک» طراحی شده است تا به چالشها و پیشرفتهای جدید مرتبط با تلفیق دو حوزۀ مهندسی مواد و مهندسی الکترونیک پاسخ دهد. آیا آمادهاید تا با کلید جادویی متریونیک، قفلهای دنیای علم مواد و مهندسی الکترونیک را بگشایید و به دنیایی از نوآوری و شگفتی قدم بگذارید؟
متریونیک (Materionics) رشتهای نوظهور است که گویی از «پیوند مهندسی مواد و مهندسی الکترونیک» متولد شده یا به عبارت دیگر میتوانیم آن را رشتهای بینرشتهای بدانیم مابین علم مواد و مهندسی الکترونیک. در این رشته، دانشجویان با مفاهیم و اصول بنیادی هر دو رشته آشنا میشوند و یاد میگیرند که چگونه از این دانش برای خلق مواد و دستگاههای الکترونیکی پیشرفته استفاده کنند.
متخصصان متریونیک، با تسلط بر دانش مواد، میتوانند موادی با خواص منحصربهفرد، مانند رسانایی الکتریکی بالا، استحکام مکانیکی فوقالعاده یا قابلیتهای نوری خاص، طراحی و تولید کنند. سپس، با به کارگیری دانش مهندسی الکترونیک، این مواد را در ساخت دستگاههای الکترونیکی مانند ترانزیستورها، مدارهای مجتمع، حسگرها و عملگرها به کار میگیرند. حاصل این ترکیب خلاقانه، تولد نسل جدیدی از دستگاههای الکترونیکی با کارایی، قابلیت اطمینان و عملکردی بینظیر خواهد بود.
اگر بهدنبال چالشهای جدید، مرزهای دانش را جابهجا کردن و خلق ایدههای نو هستید، متریونیک دروازۀ ورود شما به دنیایی پر از نوآوری و شگفتی خواهد بود.
رشته مهندسی «متريونیک» بر پایۀ همکاری بین دانشکدههای مهندسی، علم مواد و دانشکدۀ مهندسی برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی شکل گرفته است. متریونیک در مقطع کارشناسیارشد برای اولین بار در جهان توسط دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی ارائه شده است. این رشته تلفیقی از دانش و مهارتهای مهندسی مواد و مهندسی الکترونیک را به دانشجویان ارائه میدهد.
تصور کنید که میشود حسگرهایی بسازید که کوچکتر از ذرات غبار هستند و میتوانند کوچکترین تغییرات را در محیط اطرافشان رصد کنند. یا اینکه میتوانید سلولهای خورشیدی فوقالعاده کارآمدی طراحی کنید که انرژی خورشید را بهطور کامل به برق تبدیل میکنند. اینها تنها نمونههایی از شگفتیهایی هستند که در دنیای متریونیک در انتظار شماست.
اگر بهدنبال یک چالش هیجانانگیز و فرصتی برای خلق ایدههای نو هستید، متریونیک رشتهای ایدهآل برای شماست. با انتخاب این رشته، نهتنها به یکی از رشتههای نوظهور و پرطرفدار در دنیای علم و فناوری قدم میگذارید، بلکه به جمع نخبگانی میپیوندید که درحال خلق آیندهای درخشان برای بشریت هستند.
این رشته که تلفیقی از دانش و مهارتهای مهندسی مواد و مهندسی الکترونیک را به دانشجویان ارائه میدهد، دریچهای نو بهسوی دنیای مواد پیشرفته و دستگاههای الکترونیکی هوشمند برایتان میگشاید.
متریونیک، گویی کلیدی جادویی در دست شما میگذارد تا با ظرافت و دقت، خواص مواد را در جهت خلق شاهکارهای مهندسی الکترونیک به کار بگیرید. در این رشته، شما با علم مواد و مهندسی الکترونیک در سطحی عمیقتر آشنا میشوید و یاد میگیرید که چگونه از این دانش برای طراحی، ساخت و بهینهسازی مواد و دستگاههای نوین استفاده کنید.
هدف از ایجاد رشته مهندسی «متريونیک» تولید و آموزش متخصصانی است که دارای دانش علمی و تجربی کافی در هر دو زمینۀ مهندسی مواد و مهندسی الکترونیک باشند. قطعا، بدون وجود امکانات کافی، اهداف این رشته محقق نمیشود. همچنین هدف این رشته، تربیت مهندسانی است که با داشتن دانش کافی از خواص فیزیکی، الکترونیکی و مکانیکی مواد بتوانند در پیشرفت مواد و تجهیزات الکترونیکی شامل ادوات الکتریکی، نوری و مغناطیسی از طریق دستکاری و بهینهسازی روش ساخت، شکل، اندازه، ساختار و ترکیب مواد ایفای نقش کنند. میشود هدف از این رشته را تربیت مهندسانی دانست که بتوانند در زمینههای زیر فعالیت کنند:
چارت تحصیلی متریونیک یا همان برنامه آموزشی [در درازمدت پژوهشی] با جنبههای علمی و مهندسی ساختار، خواص، تولید، پردازش و کاربرد مواد پیشرفته در مهندسی الکترونیک در رابطه است. بهطور متقابل با جنبههای ساخت ادوات الکترونیکی بهوسیلۀ استفاده از مواد با خواص و کاراییهای متفاوت هم ارتباط دارد.
ازاینرو در نظر است دانشجویان فارغالتحصیل در مقطع کارشناسی مهندسی مواد و مهندسی برق در رشتۀ «متريونیک» در مقطع کارشناسیارشد مورد پذیرش قرار گیرند. بهاینترتیب با گذراندن دروس مشترک مهندسی مواد و برق در سطح تحصیلات تکمیلی با هر دو جنبۀ این علوم آشنا شده و بهعنوان دانشآموختگانی با توانمندی مضاعف در اختیار صنایع بهویژه صنعت الکترونیک قرار گیرند.
دروس رشته متریونیک، ترکیبی جذاب از علم مواد و مهندسی الکترونیک را به شما ارائه میدهد. در این رشته، شما با طیف وسیعی از دروس ازجمله مواردی که در ادامه بیان شده مواجه هستید.
آشنایی با این دروس، شما را به دانش و مهارتهای لازم برای تبدیل شدن به یک متخصص کارآمد در زمینه متریونیک مجهز میکند.
فارغالتحصیلان رشته متریونیک میتوانند در صنایع مختلفی ازجمله صنایع الکترونیک، هوافضا، خودروسازی، پزشکی و بیوتکنولوژی مشغولبهکار شوند. متریونیک، بهعنوان رشتهای نوظهور و بینرشتهای، از تقاضای بالایی در بازار کار برخوردار است. ازجمله مشاغلی که فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در آنجا مشغولبهکار شوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر بهدنبال یک شغل چالشبرانگیز، با درآمد مناسب و فرصتهای پیشرفت شغلی هستید، متریونیک میتواند انتخابی ایدهآل برای شما باشد.
متریونیک، دروازهای بهسوی دنیای نوظهور مواد پیشرفته و دستگاههای الکترونیکی هوشمند است. با انتخاب این رشته، از مزایای متعددی بهرهمند میشوید که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
اگر بهدنبال یک مسیر تحصیلی چالشبرانگیز، پر از نوآوری و با پتانسیل تاثیرگذاری بر آیندهاید، یا خواستار مرز دانش را جابهجا کردن و خلق ایدههای نو هستید، متریونیک میتواند انتخابی فوقالعاده برای شما باشد. با انتخاب این رشته، به جمع نخبگانی میپیوندید که درحال خلق آیندهای درخشان برای بشریت هستند.
اولین ثبتنام و جذب دانشجو برای این رشته مربوط به ورودی مهر 1401 است. طبق مصوبۀ وزارت علوم، از شروع سال تحصیلی 1402-1401 به مدت 5 سال این رشته قابل اجراست و پساز آن درصورت تشخیص کارگروه تخصصی مربوطه، نیاز به بازنگری خواهد داشت.
دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی قصد دارد تا در سه سال اول از راهاندازی گرایش بینرشتهای «متريونیک» اقدام به پذیرش 10 دانشجو در هر سال در مقطع کارشناسیارشد نماید. با ورود اولین گروه فارغالتحصیلان به بازار کار و ارزیابی آنها میتوان آمار دقیقتری جهت پذیرش برای سالهای آتی ارائه داد. پذیرش این گرایش از دانشآموختگان مقطع کارشناسی مهندسی مواد و مهندسی برق ازطریق کنکور سراسری کارشناسیارشد است. دانشجویان مهندسی مواد ازطریق کنکور مهندسی مواد با قرار دادن دفترچۀ سوالات مخصوص گرایش متریونیک [کسب رتبۀ سراسری در گرایش متریونیک] و دانشجویان مهندسی برق ازطریق کنکور رشته الکترونیک [کسب رتبه در این گرایش] انتخاب خواهند شد.
لازمبهذکر بوده که رشتۀ متریونیک یک رشتۀ نوظهور است و هنوز در بسیاری از دانشگاههای جهان ارائه نمیشود. بااینحال، تقاضا برای متخصصان این رشته بهسرعت درحال افزایش است و پیشبینی میشود که در سالهای آینده، دانشگاههای بیشتری این رشته را به برنامههای آموزشی خود اضافه کنند. انتخاب دانشگاه مناسب برای تحصیل در رشتۀ متریونیک، به عوامل مختلفی ازجمله علایق و اهداف شما، شرایط پذیرش دانشگاهها و شهریۀ آنها بستگی دارد.
جمعبندی
متریونیک، رشتهای نوظهور و بینرشتهای است که در آن، دانشجویان با تلفیقی از علم مواد و مهندسی الکترونیک آشنا میشوند. این رشته، دریچهای نو بهسوی دنیای مواد پیشرفته و دستگاههای الکترونیکی هوشمند میگشاید و به دانشجویان مهارتهای لازم برای طراحی، ساخت و بهینهسازی این مواد و دستگاهها را میآموزد. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با این رشتۀ دانشگاهی جدید، عناوین دروس، بازار کار، مزایای تحصیل در آن، تعداد دانشجوهای ورودی و نام دانشگاههای ایرانی و خارجی که در این رشته دانشجو قبول میکنند، آشنا کنیم.
شاید علاقمند باشید:
دوره علم مواد (مواد و متالورژی کاربردی)
فارغالتحصیلان متریونیک میتوانند در صنایع مختلفی ازجمله صنایع الکترونیک، هوافضا، خودروسازی، پزشکی و بیوتکنولوژی مشغولبهکار شوند. تقاضای بالا برای متخصصان این رشته، فرصتهای شغلی متنوع و درآمد مناسب، ازجمله مزایای تحصیل در این رشته هستند. اگر بهدنبال چالشهای نو هستید، متریونیک میتواند انتخابی ایدهآل برای شما باشد. با انتخاب این رشته، به جمع نخبگانی میپیوندید که درحال خلق آیندهای درخشان برای بشریت هستند.
سوالات متداول
متریونیک (Materionics) رشتهای نوظهور است که از تلفیق دو رشته مهندسی مواد و مهندسی الکترونیک ایجاد شده است.
-- طراحی و ساخت مواد پیشرفته و هوشمند برای کاربردهای الکترونیکی -- توسعه و ساخت دستگاههای الکترونیکی با استفاده از مواد نوین -- انجام تحقیقات در زمینۀ علم مواد و مهندسی الکترونیک
--دروس پایه: شامل ریاضیات، فیزیک، شیمی و مبانی مهندسی --دروس تخصصی مهندسی مواد: شامل علم مواد، ساختار مواد، خواص مواد، ترمودینامیک مواد، مهندسی سرامیک، مهندسی پلیمر و مهندسی نانوتکنولوژی --دروس تخصصی مهندسی الکترونیک: شامل مدارهای الکتریکی، الکترونیک، سیستمهای کنترل، ابزار دقیق و مهندسی حسگرها --دروس کارگاهی و عملی: شامل آزمایشگاه علم مواد، آزمایشگاه مهندسی الکترونیک، کارگاه ساخت مواد و پروژههای پایانی
اولین ثبتنام و جذب دانشجو برای این رشته مربوط به ورودی مهر 1401 است. طبق مصوبۀ وزارت علوم، از شروع سال تحصیلی 1402-1401 به مدت 5 سال این رشته قابل اجراست و پساز آن درصورت تشخیص کارگروه تخصصی مربوطه، نیاز به بازنگری خواهد داشت.
دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی قصد دارد تا در سه سال اول از راهاندازی گرایش بینرشتهای «متريونیک» اقدام به پذیرش 10 دانشجو در هر سال در مقطع کارشناسیارشد نماید.
دانشجویان مهندسی مواد از طریق کنکور مهندسی مواد و با قرار دادن دفترچۀ سوالات مخصوص گرایش متریونیک [کسب رتبۀ سراسری در گرایش متریونیک] و دانشجویان مهندسی برق ازطریق کنکور رشته الکترونیک [کسب رتبه در این گرایش] انتخاب خواهند شد.
1- دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی: این دانشگاه، اولین دانشگاهی در ایران است که رشته مهندسی متریونیک را در مقطع کارشناسیارشد ارائه میدهد. این رشته در دانشکده مهندسی برق این دانشگاه تدریس میشود. 2- دانشگاه صنعتی شریف: این دانشگاه نیز درحال برنامهریزی برای ارائۀ رشته مهندسی متریونیک در مقطع کارشناسیارشد است.
مقالات مرتبط
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!
برای ثبت دیدگاه باید وارد حساب کاربری شوید.